BİR EVCİL HAYVAN BİR BAŞKASINA SALDIRIR İSE KİM SORUMLUDUR?
- Av. Ege Salman
- 8 Ağu 2024
- 1 dakikada okunur
A. SALDIRAN HAYVANIN SAHİBİNİN SORUMLULUĞU NEDİR?
Hayvan bulunduranın sorumluluğu kusur sorumluluğu değil sebep sorumluluğudur. Hayvan bulunduran, zararın doğmasını engellemek için gerekli özeni gösterdiğini ispat ederse sorumluktan kurtulur.
Hayvan Bulunduranın Hukuki Sorumluluğu İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
1. Zarara Hayvanın Sebebiyet Vermiş Olması
2. Hayvanın Bakım ve Yönetimini Üstlenen Birinin Bulunması
3. Fiil ile Ortaya Çıkan Zarar Arasında Bağlantı Bulunması
4. Kurtuluş Kanıtı Getirilmemiş Olması gerekir.
Saldıran Hayvana Karşılık Verilmesinin Ölçüsü Nedir?
Hayvanı etkisiz hale getirme yoluna başvurulabilmesi için diğer yollardan tehlike ve saldırıyı bertaraf etme şansının bulunmaması gerekmektedir. Zira daha farklı bir yol olmasına rağmen hayvanını öldürülmesi haksız fiil oluşturacak ve kişinin sorumluluğu gündeme gelecektir. Kısacası somut olaya göre son çare olarak bu yola başvurulması gerekmektedir.
Ancak hayvanın son çare olsa dahi öldürülmesi hakkı sahipli hayvanları kapsamamaktadır. Sahipli hayvana zarar vermek veya sahipli hayvanı öldürmek; Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenen mala zarar verme suçu kapsamında açıkça suç teşkil etmektedir. Bununla birlikte, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre de hayvanlara verilecek her türlü zarara karşı hukuki yaptırım uygulanacağı düzenlenmektedir.
Saldıran Evcil Hayvanın Başıboş Olarak Gezdirilmesinden Doğan Sorumluluk Nedir?
Gözetimi altında bulunan hayvanı başkalarının hayatı veya sağlığı bakımından tehlikeli olabilecek şekilde serbest bırakan veya bunların kontrol altına alınmasında ihmal gösteren kişi, altı aya kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Comments