KATILMA PAYI ALACAĞI (MAL REJİMİ TASVİYESİ) DAVA DİLEKÇESİ
- Av. Ege Salman
- 8 Ağu 2024
- 3 dakikada okunur
ANKARA NÖBETÇİ AİLE MAHKEMESİ SAYIN HÂKİMLİĞİ’NE
Dava Dilekçesidir.
İhtiyati Tedbir Taleplidir.
DAVACI :
VEKİLİ :
DAVALI :
KONU : Mal rejiminin tasfiyesinden kaynaklanan katılma payı alacağı davasından ibarettir.
HARCA ESAS
DEĞER : 100.000,00 TL
AÇIKLAMALAR :
Müvekkil ile davalı ………. Tarihinde evlenmişledir. Ancak müvekkilim tarafından X 13. Aile Mahkemesi’nin …………… Esas sayılı dosyası kapsamında davalı aleyhine boşanma davası ikame edilmiştir.
Söz konusu boşanma davasında davalının zina fiilini işlediği, müvekkilimi aldatmak suretiyle sadakat yükümüne aykırı davrandığı aşikâr olup işbu davada zina fiilinin TMK’nın 236/2. fıkrası uyarınca dikkate alınması gerekmektedir.
Nitekim mal rejimi tasfiyesi davasının görülebilmesi için boşanma konusunda karar verilmiş ve kararın kesinleşmiş olması ön şart ise de şu anda bu davayı açmakta tarafımızın hukuki yararı bulunmaktadır. Zira ülkemizde genellikle yapıldığı gibi davalının tasfiyeye konu olacak malvarlığı değerlerini müvekkilin haklarına kavuşmasını engellemek amacıyla danışıklı olarak başkalarına devretme ihtimali vardır. Bu davada taşınır/taşınmazların devrinin engellenmesi yönünde verilecek ihtiyati tedbir kararının müvekkilin mal rejiminin tasfiyesinden kaynaklanan haklarına kavuşmasını kolaylaştıracaktır. Nitekim Yargıtay içtihatlarında da mal rejiminin tasfiyesi davasının boşanma davası açıldıktan sonra açılabileceği ancak bu davanın görülebilmesi için boşanma davasının kesinleşmesinin bekletici mesele yapılması yönündedir.
Taraflar … tarihinde evlenmiş olup taraflar arasında evlilik tarihinden 4721 sayılı TMK’ nın yürürlüğe girdiği 01.01.2002 tarihine kadar mal ayrılığı rejimi olup başka bir mal rejimini seçtikleri ileri sürülmediğinden anılan tarihten boşanma davasının açıldığı 11.11.2016 tarihine kadar edinilmiş mallara katılma rejimi geçerlidir. Taraflar arasındaki mal rejimi boşanma davasının açıldığı 11.11.2016 tarihinde TMK’ nın 225/2. maddesi gereğince sona ermiştir.
Müvekkilim ile davalı evlilik birliği içerisinde edindikleri malvarlığını 01.01.2002 yılından sonra edinmişlerdir. Ancak söz konusu malvarlığının tamamı davalının adına kaydedilmiştir. Nitekim müvekkilimin TMK’nın 218. maddelerinde düzenlenmiş ve taraflar arasında geçerli olan edinilmiş mallara katılma rejimi hükümlerinden kaynaklanan, karar tarihindeki değerinin yarısı üzerinde katılma alacağı mevcuttur.
Bu bağlamda müvekkilin üzerinde katılma alacağı mevcut olan tarafımızca tespit edilen menkul ve gayrimenkuller aşağıdaki gibidir:
X plakalı X marka otomobil,
X tapusuna kayıtlı X ada, X parselde bulunan taşınmaz,
X tapusuna kayıtlı X ada, X parselde bulunan taşınmaz,
X tapusuna kayıtlı X ada, X parselde bulunan taşınmaz,
X tapusuna kayıtlı X ada, X parselde bulunan taşınmaz,
X tapusuna kayıtlı X parselde bulunan taşınmaz,
X Bankası hisse senetleri,
X Bankası, X Bankası, X Bankası, İş Bankası, Vakıf Bankasında bulunan hesaplardaki menkuller.
Yukarıda izah edilen nedenlerle müvekkil lehine hükmedilecek katılma payı alacağı hakkının davalı tarafından menkullerin ve gayrimenkullerin üçüncü kişilere devredilmek suretiyle ihlal edilmesini önlemek amacıyla; belirtmiş olduğumuz araç hakkında trafik tescil kayıt üzerine, taşınmazlar hakkında tapu kayıtları üzerine ihtiyati tedbir kararı konulmasını ve belirtilen bankalardaki hesaplara bloke konulması gerekmektedir. Bunun dışında tarafımızca tespit edilemeyen menkul ve gayrimenkullerin tespiti ile üzerine tedbir konulmasını sayın mahkemenizden talep ederiz.
Nitekim katılma alacaklarının gerçek miktarının hesaplanabilmesi için dava konusu taşınır, taşınmaz, hisse senetleri ve bankalarda bulunan nakitlerin değerinin müvekkilim tarafından belirlenmesi mümkün olmayıp işbu dava belirsiz alacak davası olarak ikame edilme zorunluluğu hâsıl olmuştur. Zira söz konusu bedeller ancak bir bilirkişi marifetiyle belirleneceğinden şu anda dava değerini geçici olarak harca esas alınmak üzere belirlemiş bulunmaktayız. Bu bağlamda yapılacak araştırma ve bilirkişi incelemelerinden sonra ortaya çıkacak gerçek alacak miktarımızı talep etme hakkımızı saklı tutarak belirsiz alacak davası hükümlerine dayanarak 10.000,00 TL katılma alacağının dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak müvekkilime verilmesine karar verilmesini talep ediyoruz.
HUKUKİ SEBEPLER : HMK, TMK ve ilgili sair mevzuat.
DELİLLERİMİZ : Davacının sunacağı delillere karşı delil sunma hakkımız saklı kalmak kaydıyla;
Nüfus Kayıtları,
Tapu Kayıtlarının Celbi,
Trafik Tescil Kayıtlarının Celbi,
Banka Hesaplarının Celbi,
Tanık Beyanları (Tanık isimleri bilahare bildirilecektir.),
Bilirkişi İncelemesi, Keşif, Yemin, her türlü yasal delil.
NETİCE-İ TALEP : Yukarıda arz ve izah edilen nedenlerden;
Davalıya ait ……… marka otomobile tedbir konulmasına,
2. TMK md 218-241 hükümlerine göre MAL REJİMİNİN TASFİYESİNE,
X tapusuna kayıtlı …………… parselde bulunan taşınmaza tedbir konulmasına,
Yapı Kredi Bankası hisse senetlerine ve banka hesaplarına tedbir konulmasına,
Davalıya ait başkaca menkul ve gayrimenkullerin tespiti ile tedbir konulmasına,
Fazlaya ilişkin dava ve talep hakkımız saklı kalmak kaydıyla, yapılacak inceleme sonucunda tespit edilecek değer üzerinden talep artırım dilekçesi vermek suretiyle artırılmak üzere şimdilik 10.000,00 TL katılma alacağının dava tarihinden itibaren işlenecek yasal faizi ile davalıdan alınarak davacı müvekkile verilmesine,
Yargılama giderleri ve vekâlet ücretinin davalı yana tahmiline karar verilmesini bilvekale arz ve talep ederiz. (tarih)
Davacı Vekili
Comments